Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Вимоги до протруювання насіння

Дата: 18.02.2021 15:49
Кількість переглядів: 1366

      Фото без описуПідготовка до весняної посівної кампанії включає низку технологічних заходів, які дозволяють закласти  фундамент для майбутніх врожаїв та прибутків. Одним з ключових аспектів є захист від хвороб вже на етапі підготовки посівного матеріалу.
       Посівний матеріал повинен бути  підготовлений та оброблений комплексом препаратів для захисту і стимуляції майбутнього розвитку. Захист від хвороб дозволяє майбутнім ярим зерновим культурам одночасно і дружно стартувати та розвиватися.  Якщо захист насіння не виконати вчасно і якісно, то це може привести до ослаблення майбутніх сходів.  Варто звернути увагу на ті препарати, які можуть проконтролювати як збудники хвороб всередині самого насіння, так і ті патогени, які знаходяться у ґрунті.
       Використання для сівби непротруєного насіння спричиняє зниження врожаю культури. «Що посієш те й пожнеш» – говориться в народній прикметі.
       Протруйники поділяються на контактні і системні.Перші – пригнічують розвиток патогенів, які перебувають на поверхні насіння, другі – знезаражують його від внутрішньої інфекції.             
        Проводити протруювання можливо як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Вибір препарату повинен базуватися:
- на основі результатів фітоекспертизи насіння;
-спектру фунгіцидної активності препаратів;    
-препаративних форм;  
-особливостей поширення збудників хвороб.

       Важливо ретельно обирати протруйник, здатний максимально впливати на шкідливі організми насіння та ґрунту, щоб забезпечити захист культури від інфекційних хвороб на ранніх стадіях росту і розвитку рослин.
       Зменшувати норму витрати препарату недопустимо: недодавання 10–15% потрібної дози призводить до значного зниження ефективності протруйника, а ефективність контролю окремих патогенів втрачається повністю. Потрібно точно дотримувати у розчинах рекомендованих норм витрати пестицидів на одиницю маси насіння. У разі їхнього зменшення не досягається бажаний ефект, а збільшення норми знижує схожість насіння через утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їхньої загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.
         Проводити протруєння насіння озимих зернових культур слід лише тими препаратами, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Відповідно державних санітарних правил протруювання насіння проводять на спеціальних майданчиках на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води. Люди, які працюють на протруюванні насіння, обов’язково повинні пройти медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки і мати при собі під час виконання роботи: посвідчення, допуск, наряд на виконання робіт з пестицидами та працювати тільки в спецодязі, індивідуальних засобах захисту згідно санітарних вимог.
       Згідно із санітарними нормами необхідно здійснювати напіввологе протруювання посівного матеріалу з використанням плівкоутворюючих препаратів. Сухе протруювання забороняється. Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою «ОТРУЙНЕ» або «ПРОТРУЄНЕ». Мішки з протруєним насінням повинні зашиватися спеціальними машинами або щільно зав’язуватися. Протруєне насіння зернових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.  Насіння необхідно зберігати в спеціальних приміщеннях, ізольованих від складів із продовольчим та фуражним зерном, продовольчими і побутовими товарами.                                                                            
1.  Забороняється змішувати протруєне насіння із непротруєним, здавати його на хлібоприймальні пункти, використовувати як харчовий продукт, корм для сільськогосподарських, домашніх тварин і птиці. Перевозити протруєне насіння до місця сівби дозволяється тільки в мішках зі щільної тканини або в автонавантажувачах сівалок.                                                                                    
2.Забороняється перевезення людей разом із протруєним насінням.                                                            
3.  Не допускається вирівнювати рівень протруєного насіння у сівалці руками, для цього використовують дерев’яні лопатки та пересипати розфасоване  протруєне насіння в іншу тару.                                                                                                                                                            

          Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує, що при здійсненні протруєння насіння та його висіву керівникам робіт, слід обов’язково прослідкувати за дотриманням робітниками правил техніки безпеки при застосуванні пестицидів та правил особистої гігієни.
        Фото без описуПри закупівлі протруйників, звертайте увагу на оригінальні засоби захисту рослин і  убережіться від закупок фальсифікованих пестицидів.
          Щедрих Вам врожаїв!
          Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь