A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Що вато знати про ящур?

Дата: 12.03.2021 15:34
Кількість переглядів: 1147

Кривоозерське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу власників тварин: ящур – гостра , висококонтагіозна хвороба тварин ряду парнокопитних підряду жуйних , а також сімейства свиней та верблюдових.

До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи , лосі, кабани, слони, ведмеді, зебри та інші  парнокопитні. На ящур може хворіти і людина, яка заражається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин.

Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини , які перебувають в інкубаційному ( прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні , зі слиною, носовим слизом, лімфою із лопнувших афт, молоком та продуктами життєдіяльності. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими . З моменту зараження до моменту прояву перших клінічних ознак проходить від 7 до 14 днів у великої рогатої худоби  та 21 день у інших сприятливих тварин.

Інфікована тварина інфікує корми , підстилку, годівниці, воду, напувалки, інвентар, приміщення, одяг, та взуття обслуговуючого персоналу, які є факторами передачі вірусу ящуру. Хвороба проявляється лихоманкою , враженням ротової порожнини, кінцівок, у корів – вимені, у молодняк тварин вражається серце та скелетні м’язи. Ознаки хвороби: слинотеча, виразки слизової оболонки ротової порожнини, язика, кульгавість та зниження апетиту.

Заходи профілактики ящура тварин основані на:  контролі за формуванням ферм, стада , обмежувальних заходах при перевезенні тварин , продукції тваринного та рослинного походження ;   обов’язкового профілактичного карантинування тварин , які надходять в господарство ;     контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання ; регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентаря, територій;   забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни;  обмеженню доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб, наявність санпропусників.

Власникам тварин потрібно не допускати: контактів між тваринами різних стад (наприклад, на пасовищі); використання пасовищ в період масової активності кровосисних комах; використання спільних інструментів , транспортних засобів , завозу з різних ферм та персоналу , що мав контакт з тваринами без ретельного знезараження.

Ваше стадо, тварина може опинитися під загрозою і надзвичайно важливо регулярно оглядати всіх тварин. Про будь-яку підозру на захворювання тварин слід негайно сповістити державного лікаря ветеринарної медицини.

Кривоозерське міжрайонне  управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь