A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Вузликовий дерматит великої рогатої худоби: проблеми та шляхи вирішення.

Дата: 12.03.2021 15:42
Кількість переглядів: 756

Фото без описуОстаннім часом захворювання на заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (або нодулярний дерматит), яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення. На сьогодні хвороба  реєструється в Російській Федерації, Вірменії, Азербайджані, Казахстані,  Албанії, Болгарії, Греції, Кіпрі, Туреччині, Ірані, країнах Прибалтики.

Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби, включена до списку МЕБ. Існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України. На даний час ступінь ризику оцінюється як середній, проте прогнози можуть коригуватися. Це залежить від швидкості наближення захворювання до наших кордонів. З метою запобігання занесенню вірусу  вузликового дерматиту великої рогатої худоби на територію України забороняється увезення сприятливих тварин з неблагополучних щодо цієї хвороби країн.

Ряд областей України ( Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Одеська, Чернівецька, Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська) визнані загрозливою зоною щодо вузликового дерматиту великої рогатої худоби.
Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ЗВДВРХ) — це хвороба, яка вражає велику рогату худобу і характеризується лихоманкою, пригніченням, утворенням на шкірі вузликів і набряків, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділеннями з носової порожнини і очей, патологічним виділенням молока, набряками кінцівок та кульганням. Клінічні ознаки яскраво виражені у дійних корів на піку лактації, а також у молодих телят. Вірус передається механічним шляхом при укусах комах-переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої території.  Поширення контамінованих  переносників відбувається в теплу пору року, коли цьому сприяють умови (температура, волога ). Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар. Вірус не передається людині.

При ураженні заразним вузликовим дерматитом продуктивність корів значно падає, у інфікованих тільних корів можуть спостерігатися аборти , бугаї можуть ставати тимчасово  стерильними. Хвороба супроводжується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Профілактика вузликового дерматиту передбачає:
– завезення великої рогатої худоби, диких тварин, репродуктивного матеріалу, продукції великої рогатої худоби,  з благополучних щодо цього захворювання країн;
–  завіз тварин в господарство проводити тільки з дозволу місцевого компетентного органу Держпродспоживслужби;
– вивід тварин на пасовище дозволяється після клінічного огляду та попередньої їх обробки засобами( репелентами), що забезпечують захист тварин від укусів комах;
– при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язковий  клінічний огляд  тварин;
– здійснення профілактичної дезінсекції тваринницьких приміщень;
 – проведенні заходів, направлених на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах – переносників збудника хвороби.

Власники тварин, лікарі ветеринарної медицини господарств інші особи, що приймають участь в обігу тварин, при підозрі захворювання тварин на вузликовий дерматит зобов’язані в обов’язковому порядку повідомити компетентний орган Держпродспоживслужби – Кривоозерську районну державну лікарню ветеринарної медицини ( тел. 22649).

  Кривоозерське  міжрайонне управління
  Головного управління Держпродспоживслужби                                                            
  в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь