A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Кібербулінг – небезпека, яка чатує в інтернеті і несе загрозу дітям

Дата: 19.03.2021 09:46
Кількість переглядів: 1109

Фото без описуБулінг – це агресивна поведінка щодо певної особи чи групи людей, метою якої є домінування над жертвою. З розвитком інтернет комунікацій, такий вид взаємодії з людьми проник і в онлайн режим. За статистикою 80% українських дітей піддають булінгу, навіть не усвідомлюючи цього.

У період карантину підлітки почали проводити на 80% більше часу онлайн, а це натомість призвело до збільшення кількості випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій та сексуальної експлуатації дітей в інтернеті.

Кібербулінг відрізняється від булінгу трьома основними пунктами:
-    Анонімність. Цей чинник призводить до зниження впливу соціальних норм і збільшення жорстокості.
-    Відсутність безпечного місця та часу. На відміну від шкільного булінгу, який обмежений школою, вулицею чи робочим часом.
-    Розрив з батьками. Дітям вже не так потрібно допомога чи порада батьків, адже в них є інтернет, де вони можуть знайти і дізнатись все, що їх цікавить.

Якщо кібербулінг трапився з вами, важливо зупини це одразу і не дати цьому погіршити якість вашого життя. Корисним рішенням в такому випадку буде поділитись проблемою з тим, кому довіряєте. Таким чином можна отримати допомогу від близької людини і не почувати себе на самоті з проблемою.

Якщо таке трапилось із вашою дитиною, то варто підійти до цього з розумом і дуже обережно. Адже в молодшому віці характер ще не повністю сформований, тож існує багато нюансів, які варто врахувати відповідно до критичності ситуації.

Діти в ХХІ столітті рідко потребують поради від батьків, адже все, що їм потрібно, вони можуть знайти в інтернеті. Різні покоління мають, відповідно, різні зацікавлення і перебувають у різних соцмережах та сайтах, що поглиблює розрив між батьками та дітьми. Фахівці-психологи радять не вносити різкі зміни в життя дитини у зв’язку з кібербулінгом, адже ця ситуація і так стресова, а тиск з боку батьків спричинить ще більший рівень стресу. Основною порадою в цій ситуації є прийняття того, що соціальні мережі та інтернет – це невід’ємна частина життя дитини. Тож найкращим рішенням буде порозумітись з своїми дітьми та довіра.

Для профілактичних заходів корисно буде:
-     підвищувати комп’ютерну грамотність та розуміння загроз, що можуть йти з соцмереж;
-    зареєструватись у тих соцмережах, де присутня дитина (щоб знизити розрив);
-    навчити дитину поводитись з персональними даними;
-    дати зрозуміти, що будь-яка інформація з інтернету потребує верифікації;
-    здійснювати контроль за соціальною репутацією школи та друзів (відслідковувати новини про школу чи класу дитини в доступних пошуковиках) привчити дитину ігнорувати поодинокий негатив та відучити від швидкої реакції – коли відповідь пишеться на емоціях;
-    привчити до того, що видимість анонімності – це не повна анонімність.

Якщо все ж цькування в інтернеті трапилось з дитиною, то в жодному разі не варто звинувачувати її в цьому чи карати. Найкращим виходом буде об’єднати сили та протистояти абьюзеру (людині, яка застосовує психологічні, фізичні або економічні насильницькі методи насилля для досягнення своїх цілей – ред.). Переписку з вмістом булінгу слід заскрінити чи зберегти посилання. Можна звернутись в адміністрацію сайту, де вівся діалог, і попросити видалити данні, які ганблять дитину, за потреби можна звернутись у правоохоронні органи. Також ви можете звернутись до провайдера інтернет-послуг з метою блокування сайтів, що мають ознаки кібербулінгу. Зазвичай феномен сучасного хайпу в інтернеті не триває більше кількох днів, тож не варто надто перейматись, якщо кібербулінг загрожує оприлюдненням особистої інформації. Увага до цих даних буде прикута не більше декількох днів. І не забувайте, що ви можете порозмовляти з дитиною і разом знайти вихід з ситуації.

Небезпека в інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків. Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн! Нагадайте дітям про важливі правила користування інтернетом і соціальними мережами: не спілкуватися з незнайомцями, не повторювати дії, які пропонуються в мережі. Поясніть, що «розваги» онлайн несуть небезпечні, а часом невідворотні наслідки в реальному житті!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь