A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Не допустимо пожежі в екосистемах

Дата: 31.03.2021 14:29
Кількість переглядів: 525

Фото без описуЩорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

Найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають у результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у весняно-літній період.

Саме тому, з метою недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах, рятувальники продовжують проводити профілактичні заходи з громадянами.

Співробітники Служби порятунку нагадують людям про небезпеку розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок, випалювання сухої трави та сміття. Рятувальники особливо наголошують на необхідності суворого дотримання правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже порушення елементарних правил пожежної безпеки може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Крім того, рятувальники нагадують, що відповідно:
-    до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн. і на посадових осіб - від 4590 грн. до 15300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15300 грн. і на посадових осіб -  від 10710 грн. до 30600 грн.

-    до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 грн. до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн. до 12240 грн. і на посадових осіб - від 21420 грн. до 30600 грн.

Також більш жорсткі санкції передбачені за відповідні злочини Кримінальним кодексом України, зокрема:
Стаття 245. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу:
-    Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від 91800 грн. до 153000 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
-    Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

13 ДПРЧ ГУ ДСНС України у Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь