A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Фітосанітарний стан сільськогосподарських угідь в господарствах Миколаївської області

Дата: 12.04.2021 09:25
Кількість переглядів: 354

Фото без описуПроведеним моніторингом встановлено, що на посівах озимої пшениці спостерігається активне заселення зимовим зерновим кліщем. Погодні умови сприяють його розвитку та живленню. Довідково: зимовий зерновий кліщ (Penthaleus major Duges) - дорослі кліщі до 1 мм довжини, овальні, темно-зелені або майже чорні з червоними ногами. 

Живлення кліща на озимій пшениці виснажує рослини, значно знижує їх зимостійкість, а при масовому розмноженні може призвести до загибелі рослин. У разі наявності на посівах  вірусних захворювань, таких як вірусу смугастої мозаїки, кліщі здатні переносити патоген на здорові рослини. 

Найбільше накопичення шкідника в ґрунті відбувається на полях з мінімальним обробітком ґрунту. Розселення кліщів відбувається в фазі яйця з ґрунтом або з рослинними рештками. Масовому розмноженню та шкодочинності сприяють прохолодна, затяжна весна. Економічний поріг шкодочинності: 5 екземплярів на 1 лист.  

Фото без описуХарчуючись, кліщі розривають епідерміс листя і висмоктують клітинний сік, що містить хлорофіл. На листках утворюються сіруваті плями, рослини набувають характерного сріблясто-сірого або жовтуватого забарвлення, прикоренева частина темніє. Верхівки листя в’януть і буріють. Пошкоджені рослини відстають у рості.  При подальшому розвитку  можливе зниження вегетативної маса і урожаю зерна майже у 2 рази. 

При візуальному обстеженні на полях виділяються осередки, що відрізняються сріблястим забарвленням на загальному зеленому фоні.

Основна активність і шкідливість цього виду в умовах області доводиться на осінньо-зимовий період (листопад-грудень) і в ранньо – весняний період (березень-квітень).

Заходи захисту. Важливе значення в боротьбі з зимовим зерновим кліщем мають агротехнічні заходи: раціональні сівозміни, обмеження площ колосових попередників озимої пшениці, своєчасне знищення сходів падалиці колосових культур в усіх полях сівозміни за допомогою системи обробітку ґрунту, сівба озимини в межах оптимальних строків.
Осередки підвищеної чисельності кліщів на озимій пшениці в весняний період при відновленні вегетації рослин, доцільно обробляти дозволеними до використання інсектицидами.

Пестициди застосовують відповідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» та за результатами попереднього обстеження посівів. Обробки слід проводити при встановленні оптимального температурного режиму для застосування препаратів.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами   ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». 

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Денис МЕЛЬНИКОВ


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь