A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Бережіть бджоли від отруєнь!

Дата: 21.04.2021 10:58
Кількість переглядів: 590

 Фото без описуОстаннім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству. Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу.

При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Заходи щодо зменшення випадків отруєння бджіл  під час проведення обробітків с/ угідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:
      1.Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у районній державній  лікарні ветеринарної медицини, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл до регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
     2.Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).
     3.Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.
       4.При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати  бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.
        5.За три дні до проведення обробітку засобами захисту рослин, керівник сільськогосподарського  підприємства сповіщає  пасічників (населення) цієї  місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
      6.В разі не дотримання вимог керівник сільськогосподарського  підприємства несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

     Окрім того у випадку отруєння бджіл  необхідно провести такі дії:
1.Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.
2.Сім’ї  бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.
3.Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб  в склад якої входять:
представник сільгоспідприємства, що проводило обробіток;
представники Держпродспоживслужби (ветеринарна медицина, захист рослин, санітарно – епідеміологічний нагляд);
представник  сільської ради;господар пасіки;    декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл;скаржник.
4.Протягом 24 годин зібрати зразки загинувших бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.
5.Відбирають зразки загинувши бджіл, шматочок щільника (15х15) з свіжо принесеним  нектаром та квітковим пилком. У кожний  відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати  відбору,  засвідчені  підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.
6.Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії ( окрім свідків).
7.Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги  разом з складеним актом направляють  в регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби або іншу, які мають ліцензії на проведення досліджень.
8.Зразки проб відібраних  рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласні контрольно-токсикологічні лабораторії за місцем проживання. В разі необхідності зібрані документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно до  Державних ветеринарних  правил, Закону України  «Про пестициди і агрохімікати», Закону України  «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво».

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18–22) та ранкові (до 8-10) години, при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб залежно від внесеного препарату.

Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації і до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводять.

ЄС у травні 2013 року обмежив використання неонікотиноїдних пестицидів на основі клотіанідину (Дантоп 50), імідаклоприду (Конфідор, Конфідор Максі), тіаметоксаму (Актара), а також фіпронілу (Регент), які на думку Європейського агентства безпеки харчових продуктів є небезпечними для бджіл.

      1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, екологічні регламенти: захисна зона для бджіл не менше 4-5 км; обмеження льоту - 4-6 діб;
     2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;
     3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл пестициди (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;
     4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл пестициди. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.     

                                                                                                                                                
Асортимент пестицидів, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Згідно ст. 18 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 ЗУ «Про захисту рослин», ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.
         
.
Головне управління   Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Головний спеціаліст Н.Юзьків                                                                                                                                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь