A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Все, чим ми володіємо і що маємо, належить тим, хто нас народив і вигодував.

Дата: 11.05.2021 13:37
Кількість переглядів: 604

Фото без опису З розвитком цивілізації зростає тривалість життя людей в усьому світі. Якщо первісні люди, за даними вчених, жили приблизно 25-30 років, то нині на Землі кількість людей лише 60-75 річного віку становить біля 600 млн. В Україні налічується понад 14 млн. пенсіонерів, а це люди, вік яких більший за 55-60 років. На пізньому періоді життя людина стає все більш ранимою і уразливою до жорстокого ставлення з боку держави, суспільства, членів родини тощо.  Мета статті - розглянути фактори, види та форми насильства стосовно людей похилого віку у сучасному суспільстві.

     Аналіз статистичних даних свідчить про те, що відсоток людей похилого віку в Україні поступово зростає. Зростає і кількість проблем, пов’язаних з насильством над ними, їх експлуатацією та порушенням прав людини. Як вважають психологи, насильство - це дія, що порушує права і свободи людини, і часто заснована на неможливості захиститись.

Насилля - це дія або бездіяльність (у останньому випадку воно зазвичай описується як "відсутність турботи"); воно може бути навмисним або ненавмисним. Крім того, воно може бути фізичним, психологічним (включаючи емоційну і вербальну агресію), фінансовим (або матеріальним у загальному сенсі). Незалежно від виду насилля, воно, без сумніву, призводить до страждання, травм або болю, втрат, порушення прав людини і зниження якості життя.
Люди похилого віку займають третє місце за кількістю випадків насилля, поступаючись жінкам та дітям. Цьому сприяють фактори ризику виникнення насилля стосовно людей літнього віку, до яких можна віднести:
психологічні проблеми та особистісні риси членів родини;
залежність сім’ї від людей похилого віку, зокрема матеріальна;
соціальна ізоляція - одинокість літніх людей, та наявність у них не аби якого майна, нерухомості; члени сім’ї, які живуть з літніми людьми, мають можливість жорстоко з ними поводитися і часто намагаються ізолювати їх від інших людей;
психічні та інші розлади у людей похилого віку;
негативне ставлення суспільства до них;
наявність застарілих принципів у людей похилого віку та спроба їх нав’язати іншим;
немічність людини, що вимагає досконалого догляду за нею.

Зокрема, можна виділити такі види насилля по відношенню до людей похилого віку:
фізичне насилля - рукоприкладство; побиття; погроза фізичним насиллям; обмеження рухів; свободи; усвідомлене тілесне пошкодження, що призводять до смерті; вбивство;
психологічне насилля - словесні образи; обзивання; виклик страху можливим поганим поводженням чи відправкою в будинок пристарілих; погрози; ізоляція; вимогливість; поведінка або відношення, які викликають у похилої людини відчуття безнадійності та відчаю; безжалісність; безсердечність;
економічне насилля - фінансова експлуатація; відмова у наданні пенсії, заробітку; викрадення грошів; використання сили та юридичних заходів для нанесення збитку похилим людям;
соціальне насилля - негативна реакція та поведінка по відношенню до людей похилого віку; не прийняття їх як повноправних членів суспільства; зневажливе ставлення молодого покоління.
сексуальне насилля - сексуальний контакт будь-якого роду з літньою людиною без її згоди;
зневага, відсутність догляду - ігнорування; поведінка, в результаті якої залишається слаба, виведена з рівноваги людина, котра не здатна піклуватися про себе; відправка рідних, котрі мають фізичні чи розумові недоліки в будинок-інтернат; порушення прав; відмова або нездатність виконувати обов’язки по догляду за літньою людиною.

Частіше всього насилля щодо людей похилого віку спостерігається у сім’ї чи суспільстві. Насильство в сім’ї має такі характерні риси: насильство ніколи не починається з раптового спалаху люті насильника; поведінка насильника має певні стадії, які циклічно повторюються (обурення, гостра стадія, стадія виправдання насильника перед жертвою); з часом жертва вчиться розпізнавати поведінкові реакції насильника і тому знаходиться під гнітом атмосфери чекання насильства; природа насильства така, що воно від разу до разу стає усе більш жорстоким і небезпечним; насильство украй рідко може бути зупинене без стороннього втручання, наприклад, співробітників міліції, соціальних служб.

Вчені виокремлюють найважчу проблему, з якою потрібно боротися - це психологічне насилля у сім’ї стосовно людей похилого віку. До найчастіших проявів психологічного насилля відносять конфлікти у родині відносно літніх людей, суперечки між членами родини, обзивання. Також, вчені вважають, що люди похилого віку можуть зазнати такого насилля не тільки від родини, але і від соціальних та медичних працівників, які не пройшли відповідної психологічної підготовки.

Дослідження сучасного політичного і соціально-економічного життя в Україні в умовах її трансформації показує, що джерелом насильства і жорстокості виступає саме суспільство.  На формування ставлення до людей літнього віку членів суспільства впливають: соціально-економічне становище літніх людей у суспільстві; соціальні стереотипи, що затвердилися; вплив засобів масової інформації на поведінку особистості, негативні соціальні процеси в суспільстві. Різні люди можуть бути причиною такого поводження: співробітники, інші проживаючі, відвідувачі, родичі або друзі.
 Ці проблеми та інші випадки насильства над літніми людьми потребують негайного вирішення та покращення ситуації. Певну допомогу в цьому питанні можуть надати соціальні працівники.

Для покращення ситуації насилля в сім’ї та спеціальних закладах для похилих людей соціальні працівники виконують такі завдання: адаптація людини до нових умов життя, створення атмосфери любові, поваги, взаєморозуміння, сприяння задоволенню потреб людей похилого віку, повернення гідності, значущості літньої людини, робота з персоналом та членами родини щодо попередження виникнення цього явища.

Щоб покращити ситуацію в суспільстві, необхідно залучати людей похилого віку до діяльності у всіх сферах суспільства, надання інформації населенню стосовно прав та обов’язків літніх людей, стосовно ситуації насилля над людьми похилого віку, організація дозвілля літніх людей тощо.

Отже, можна сказати, що люди похилого віку - це найбільш соціально вразлива частина населення, яка потребує вирішення специфічних завдань та вибору напрямів роботи з ними. На відміну від своїх дорослих дітей, котрі ведуть активний спосіб життя, мають гарну освіту та здоров’я, люди похилого віку фактично ведуть усамітнений спосіб життя, вони більш вразливі і залежні.

Серед головних заходів, які сприяють викорінюванню проблеми насилля над людьми похилого віку, можна виділити наступні:
інформованість про проблему у суспільстві;
відповідні закони і політика стосовно людей похилого віку;
ефективні заходи з попередження насилля над літніми людьми у сім’ї, суспільстві та спеціальних закладах для людей похилого віку.

На нашу думку, люди похилого віку найчастіше та найбільше страждають від насилля з боку своєї сім’ї і з цього приводу хочеться привести слова Платона: "Ми повинні усвідомлювати, що все, чим ми володіємо і що маємо, належить тим, хто нас народив і вигодував; тому і повинні у міру сил представляти все це до їх послуг, по-перше - наше майно, потім - наше тіло і нарешті - нашу душу. Тільки цим ми можемо віддячити нашим батькам, коли вони зістаряться і нестатки їхні збільшаться, за їхню дбайливість".

УВАГА!!!
Якщо ви володієте інформацією про осіб/сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, про батьків, які недобросовісно виконують свої батьківські обов’язки, прохання звертатися за телефоном «гарячої» лінії відділу соціального захисту населення Врадіївської селищної ради:
0972083925
Не будьте байдужими!
Піклуйтесь про ближніх!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь