A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Булінг: про що варто знати батькам

Дата: 06.09.2021 15:48
Кількість переглядів: 245

Фото без описуШколярі повернулися  до навчання, на них очікує багато нових знань та навичок, але разом з цим існує загроза зазнати булінгу від однолітків. В яких формах може проявлятися булінг, що можуть зробити батьки, щоб захистити свою дитину та яка відповідальність покладена на адміністрацію школи розповідає головний спеціаліст відділу правопросвітництва на надання правової допомоги Вознесенського місцевого центру з надання БВПД Юлія Дребот.

Одна з ключових проблем, яка не дає змоги відреагувати на факт булінгу – це замовчення. Дуже часто діти нікому не розповідають про цькування і батьки навіть не здогадуються про переживання власної дитини, думаючи, що в неї все добре. Але враховуючи, що наслідки булінгу можуть бути занадто серйозні, не зайвим буде завчасно дізнатися як же можна виявити, що дитина потерпає від булінгу.

 В яких видах може проявлятися булінг
• - фізичний – це штовхання, бійки, стусани та ляпаси, тобто будь який прояв застосування фізичної сили;
• - психологічний – кривдник може емоційно давити на дитину, може проявлятися у принизливих поглядах, жестах, образливих рухах тіла, міміки обличчя, поширенням образливих чуток, ігноруванням, погрозах, образливих жартах, маніпуляціях, шантажах;
• - економічний – це крадіжки, пошкодження або знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей;
• - сексуальний - принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози.
Окремо, варто виділити кібербулінг, оскільки зі зростанням цифрових технологій діти все частіше піддаються саме цьому виду цькування. Він проявляється у цькуванні через мережу Інтернет, зокрема соціальні мережі. Це може бути публічне розголошення особистої інформації, поширення брехні про когось або розміщення фотографій, які компрометуюсь когось, у соціальних мережах; надсилання образливих повідомлень або погроз тощо.

 Як можна виявити, що ваша дитина стала жертвою булінгу.
Враховуючи те, що діти неохоче розповідають про факти булінгу, навіть якщо поставити таке запитання напряму, головною порадою буде бути уважними до можливих проявів булінгу. Ось деякі з них:
• дитина стала замкнутою, вигадує приводи, щоб не йти до школи;
• погано спить, втратила апетит, тривожна;
• часто втрачає або пошкоджує свої речі;
• має незрозумілі синці або травми;
• просить додаткових грошей;
• мовчить, коли ви намагаєтеся поговорити з ним про те, що відбувається в школі;
• засмучується після телефонного дзвінка або отриманого повідомлення.

Якщо ви помітили декілька ознак і вони проявляються систематично, це означає, що є ймовірність того, що ваша дитина стала жертвою булінгу.
 Тож, як діяти, якщо Ваша дитина потерпає від цькування?
• поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви на її боці і завжди готові допомогти;
• поясніть, до кого вона може звернутися за допомогою, це може бути психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона тощо;
• повідомте класного керівника та керівництво школи про ситуацію та вимагайте її вирішення;
Важливо! Якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію.

 Роль закладів освіти у запобіганні та протидії булінгу
Слід відзначити, що відповідно до законодавства керівник навчального закладу має забезпечити безпечне освітнє середовища, вільне від насильства та булінгу. Відтак, керівник:
• розглядає заяви про випадки цькування та видає рішення про проведення розслідування;
• скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вживає відповідних заходів реагування;
• забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від цькування;
• повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Важливо! Законодавством передбачена відповідальність керівника закладу освіти за не повідомлення органів Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, а саме - штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь