A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Увага! Американський білий метелик

Дата: 07.09.2021 13:47
Кількість переглядів: 481

 Фото без описуАмериканський білий метелик (АБМ) - Hyphantria cunea відноситься до шкідників обмежено поширених на території України. Пошкоджує понад 250 видів деревних і чагарникових рослин : шовковицю, клен, волоський горіх. З плодових пошкоджує яблуню, грушу, сливу, айву, черешню.  Шість—вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити. Метелик не живиться.

       Гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка. Зі зниженням температури до 5 – 6 °С живлення припиняється. Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб. Тривалість розвитку гусениць — 45 – 54 доби. За цей час вони линяють 6 – 7 разів. На розвиток лялечки потрібно 9 – 14 діб. У липні — серпні відбувається літ метеликів другого покоління. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні — вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. В південних областях шкідник розвивається у двох поколіннях.

      Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів (на пакувальному матеріалі).

       Обов’язковим елементом системи захисту багаторічних насаджень від АБМ є систематичне спостереження за появою та динамікою розвитку шкідника: першої генерації — з кінця квітня до середини липня; другої — з середини липня і до кінця вересня. У період льоту метеликів (21.04 — 25.05 і 12.07 — 12.08) вранці обстежують стіни будівель і крони дерев, де можуть зосереджуватися метелики. За невеликої чисельності шкідника струшують гілки дерев, з яких можуть злітати чи падати на землю білі метелики.

        Надзвичайно важливим елементом є встановлення чисельності метеликів, оскільки гусениці 2–3-х пар метеликів можуть знищити листя з яблуні віком 12–15 років.

       На невеликих присадибних ділянках надійним є механічний метод знищення шкідника,  зрізуваня кубел і їх знищенні. А саме гусениці третього-четвертого (L3–L4) віків ведуть стадний спосіб життя і зосереджуються в кублах. За появи таких кубел їх зрізують секатором і скидають у відро з водою, зверху заливають гасом, машинною оливою чи просто олією, що прискорює загибель гусениць. Таку операцію повторюють через кожні 5 діб упродовж 15–20 діб як проти першого, так і другого поколінь.

          Після зрізування кубел на стовбури дерев накладають ловильні пояси з гофрованого картону заввишки 30 см чи соломи, обгорнутої папером, або поліетиленової плівки. Через 10–15 діб пояси знімають, відловлених лялечок згодовують домашній птиці чи знищують або закладають у щільні ящики, закриті зверху сіткою з діаметром отворів 3 мм для вильоту ентомофагів. Виплоджених метеликів знищують.

       Восени згрібають і знищують рослинні рештки під деревами, очищають кору дерев, пристовбурні кола відповідно до проекцій крон дерев перекопують.

    Обробка плодових садів та лісосмуг інсектицидами та біопрепаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», звертаємо увагу на те, що боротьба з  АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати.

        Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника.

        Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.
   
     Головне Управління Держпродспоживслужби в  Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь