A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Мишоподібні гризуни

Дата: 04.11.2021 13:34
Кількість переглядів: 1762

Фото без опису

 

Одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур невід’ємно пов’язане із захистом їх від шкідливих організмів, серед яких мишоподібні гризуни займають особливе місце. 

Мишоподібні — злісні шкідники сільськогосподарських культур та врожаю. За сприятливих умов вони можуть розмножуватися у великій кількості на значній території й знижувати врожайність озимих зернових та багаторічних трав від 30 до 70%. На території України, в усіх регіонах, складаються сприятливі умови для масового розмноження мишоподібних гризунів. Цьому сприяють як сприятливий клімат, так і хороша кормова база, особливо при тривалому збиранні зернових культур, соняшнику, цукрових буряків, кукурудзи, що супроводжується, як правило, великими втратами врожаю.Проблема мишоподібних гризунів, здебільшого полівок (нориць) та мишей, істотно загострюється в умовах затяжної осені. Цьогорічні погодно-кліматичні умови є сприятливими для розмноження мишоподібних гризунів. 
Усі види гризунів є носіями та переносниками різних інфекційних захворювань тварин і людини, забруднювачами води, продуктів харчування та фуражу.На території України найбільш шкідливими представниками ряду мишоподібних гризунів є представники сімейства Хом’якових: полівка звичайна і полівка суспільна, а також сімейства Мишині: миша польова і миша хатня. 
Полівка звичайна (нориця звичайна, житник) – невеликих розмірів; довжина тіла мінлива, зазвичай 9-14 с.Забарвлення хутра на спині може варіювати від світло-бурого до темнувато-сіро-бурого іноді з домішкою коричнево-іржавих тонів. 
У теплий час полівка звичайна активна в основному у сутінках і вночі, взимку активність цілодобова, але переривиста.У періоди високої чисельності на полях зернових й в інших кормових місцях часто утворюються колонії з декількох сімей. При необхідності, під час збирання врожаю і оранки полів звичайна полівка може переселятися в інші райони, зокрема в скирди, стоги, в овоче- і зерносховища, іноді в житлові споруди людини. Взимку робить під снігом гнізда, сплетені з сухої трави.
Полівка — типово травоїдний гризун, до раціону якого входить широкий набір кормів. Характерна сезонна зміна раціону. У теплу пору року віддає перевагу зеленим частинам злакових, айстрових і бобових. Взимку обгризає кору чагарників і дерев, зокрема ягідних і плодових; поїдає насіння і підземні частини рослин. Робить харчові запаси, що досягають 3 кг на особину.
Розмножується звичайна полівка протягом всієї теплої пори року – з березня-квітня по вересень-листопад. Взимку зазвичай наступає пауза, але в закритих місцях (стоги, скирти, господарські споруди) за наявності достатнього корму може розмножуватися далі.

Фото без опису

Миша польова — назва цієї миші в перекладі з латині — миша-аграрій (Аpodemus agrarius). і 
Польові миші здатні розмножуватися цілий рік. Гнізда влаштовують в норах, а також у траві і чагарниках. Самка дає за річний період 3-5 виводків. Термін вагітності становить 3 тижні. У посліді налічується від 5 до 7 мишенят. За сприятливих погодних умов число виводків досягає 6. Обмежуючими народжуваність факторами є сильні дощі, мерзла грунт і хижаки. Гризуни даного виду добре стрибають і плавають.  Влітку польова миша веде нічний спосіб життя, а в зимовий час переходить на добовий. У холоди ховається в стогах сіна, на складах, в житлових приміщеннях. Польова миша завжди робить запаси їжі на зиму.Раціон харчування складається із хлібних злаків, насіння рослин, цибулин, комах і черв’яків. Даний вид вважається одним з основних шкідників сільськогосподарської продукції.
 Миша хатня ( домова або звичайна) – найпоширеніший вид роду мишей (Mus), його типовий вид. 
У забарвленні переважають темні, буро-сірі тони .  Вона тісно пов’язана з людьми і часто населяє житлові будинки та господарські споруди.В кінці літа і восени представники виду масово переселяються в овоче і зерносховища, склади та житлові будинки.

Фото без опису

У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема сірих полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Серед них найважливішими є агротехнічні: збирання без втрат врожаю, вчасна і якісна зяблева оранка, які позбавляють гризунів корму та надійного сховища.
  Захист посівів озимини, багаторічних трав від мишоподібних гризунів проводять за наявності в  5 жилих колоній/гектар та препаратами, які входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» .    Під  час     проведення  робіт по боротьбі з гризунами потрібно дотримуватись правил техніки безпеки та керуватись Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»         Систематичне обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожаю озимих культур.                                                                   

Головне Управління Держпродспоживслужби  в  Миколаївській області


Головний  спеціаліст                                                                    Н.Юзьків


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь