A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Про стан проведення інформаційно-просвітницької роботи в закладах освіти з питань запобігання домашньому насиллю, торгівлі людьми, забезпечення гендерної рівності.

Дата: 25.11.2021 14:52
Кількість переглядів: 572

 Проблема жорстокості та насильства в нашому суспільстві стає дедалі актуальнішою.. Пов’язано це із багатьма  соціально-економічними  чинниками, зокрема: збільшення  кількості  неповних  сімей, неконтрольованої  пропаганди  насильства та агресії на телеекранах, у комп’ютерних  іграх, також  психологічними   особливостями  дітей   підліткового  віку.

   Відповідно до плану роботи  відділу  освіти Врадіївської селищної ради протягом звітного періоду  узагальнено інформацію щодо роботи педколективів закладів загальної середньої освіти по виконанню Плану заходів щодо реалізації Національної  кампанії «Стоп, насильству!».

       Узагальнено роботу  закладів загальної середньої освіти щодо проведення інформаційно-просвітницьких заходів із батьками та дітьми з питань запобігання і протидії домашньому насильству.

  У закладах  освіти сплановані заходи щодо здійснення профілактики запобігання жорстокому поводженню з дітьми, заходи на виконання програми профілактики злочинності; оформлено куточки з охорони прав та законних інтересів дітей: «Права дитини», «Знай свої права» бюлетень для батьків, стенди з інформацією « Стоп булінг» , QR-код ( к’юар коди ) для вільного доступу учнів шкіл до чат боту у телеграм під назвою “ Ювенальна провенція Миколаївської області» . Його головна мета: оперативне реагування на булінг , налагодження комунікації між поліцейськими та дітьми , а також батьками.

    Одним із найважливіших напрямів профілактичної діяльності, спрямованої на протидію насильства в умовах закладів освіти, є інформаційно-просвітницька робота серед дітей та учнівської молоді.

    Просвітницьку роботу проводять, як правило, практичні психологи  у взаємодії  з адміністрацією та класними керівниками учнівських колективів.

    Визначають такі основні форми просвітницької роботи щодо попередження насильства:
— лекційна робота;
— організація конкурсів та акцій;
— організація клубів із правових знань;
— лекторії (кіно, відео) правових знань.
    Слід зауважити, робота із роз’яснення та вивчення чинного законодавства, міжнародних актів проводиться з урахуванням вікових, індивідуальних особливостей дітей та учнівської молоді.

    Колективні форми й методи навчально-виховної роботи (міні-лекції, бесіди, диспути, усні журнали, кінолекторії, години спілкування, виховні години, тренінги та ін.) охоплюють одночасно велику кількість підлітків та молоді, сприяють створенню їхнього позитивного настрою.

    Проведення профілактичних заходів щодо насильства серед дітей та учнівської молоді сприяє формуванню правосвідомості та правової поведінки учнів, відповідальності за своє життя, розвиває активність, самостійність, творчість, створює умови для самореалізації особистості учня.
   Сплановані заходи спрямовані на запобігання жорстокості та насиллю в дитячому середовищі в планах виховної роботи та планах класних керівників.

   В закладах освіти Врадіївської ОТГ проведені виховні години з учнями «Насильство поруч та як його уникнути», індивідуальні бесіди «Твої права і обов’язки – азбука громадянина», консультації класного керівника «Рекомендації щодо психолого-педагогічної взаємодії з учнями», індивідуальне спілкування «Як поводитися в конфліктних ситуаціях», «Поведінка в екстремальних ситуаціях», бесіди психолога «Конфлікт та способи його подолання», педагогічні ради «Психологічні аспекти виникнення БУЛІНГУ серед учнів», акції «Ми проти насилля», години спілкування «Мій улюблений світ без насильства», батьківські всеобучі  «Про покарання і заохочення дітей в сім’ї. Організація позашкільного часу підлітка». В  жовтні було проведено заняття на яких учні поглибили свої знання по темі булінгу, розглядали ситуації різного змісту , визначаючи ознаки булінгу , а також процедуру  звернень з питань булінгу та  порядок реагування на випадки булінгу . Пракчичні психологи на своїх спеціальних заняттях знайомили учнів з матеріалами , які розміщені на веб-сайтах закладів освіти.

   Організована відповідна профілактична робота органів учнівського самоврядування у даному напрямку діє  сектор дисципліни та порядку: Прес-експрес «Скажемо агресії «Ні», «Моральні норми поведінки дітей і підлітків у суспільстві», випуск тематичних листівок.

   Практичні  психологи Врадіївських навчальних закладів та Сирівського НВК  проводять  індивідуальні консультації з метою профілактики насильства в учнівському середовищі та  індивідуальні консультації з батьками агресивних дітей з питань насильства.

    У роботі з дітьми з проявами агресивної поведінки діяльність практичних психологів  спрямована на:
— корекцію взаємовідносин з оточуючими;
— подолання егоцентризму (характерної риси агресорів);
— розвиток стійкого і виразного інтересу до якого-небудь виду діяльності;
— виховання вольових рис характеру (уміння доводити справу до кінця, досягати поставленої мети, уміння стримувати себе, зокрема в конфліктній ситуації);
— тренування уваги, спокою, терпіння (рекомендовано в таких випадках: конструювання, моделювання, випалювання, різьба по дереву, витинання, вишивання).

   Протягом   навчального року проводиться  просвітницька робота з педагогічними колективами. Так, педагоги закладів освіти беруть  участь у роботі тематичних педагогічних нарадах, на яких  інформують  про інноваційні технології навчально-виховного процесу, інтегрування в педагогічну практику останніх досягнень педагогіки та психології з питань навчання та виховання учнів різних вікових категорій.

    Робота з батьківською громадськістю передбачає використання  просвітницьких форм і методів роботи. Основні форми роботи з батьками, які проводяться у закладах освіти - це індивідуальні бесіди ,  консультації та батьківські збори,роз’яснювальна робота  проводиться  в онлайн  режимі в соц. Мережах фейсбук та вайбер
    На таких  батьківських зборах розглядаються питання щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми, це:
- «Здорова дитина – щаслива родина
- «Рухаємося до партнерської сім’ї. Родина – фортеця дитини»;
- «Насилля як вид неправильного виховання».
    У закладах освіти ведеться систематичний контроль за відвідуванням учнів. Обліковується відсутність учнів у загальношкільних журналах обліку та класних журналах.

    На належному рівні організовано у школах дозвілля у позаурочний час. Проводяться різноманітні виховні заходи,  працюють гуртки, складено план  спортивних та туристичних змагань.

    З метою попередження правопорушень, бездоглядності серед учнів працюють ради профілактики правопорушень. Розроблені перспективні плани роботи рад. Сплановані заходи правової освіти, лекторії правових знань для учнів та батьків. На початку  жовтня у всіх закладах загальної середньої освіти Врадіївської селищної ради проведено тиждень права, акції «Ми проти насильства»,  протягом року проводяться індивідуальні бесіди з учнями, схильними до правопорушень, з батьками з питань насилля в сім'ї, проводяться заходи до Міжнародного Дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, Міжнародний день боротьби проти насилля.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь