A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Святкова зустріч з Анатолієм Коваленко з нагоди відзначення 15-річного ювілею книжкового видавництва „Листок”

Дата: 24.12.2021 10:29
Кількість переглядів: 2472

Фото без опису23 грудня 2021 року заступник селищного голови Ірина Гончаренко завітала до Врадіївського історико-краєзнавчого музею на святкову зустріч з нагоди відзначення  15-річного ювілею книжкового видавництва „Листок”, видавець Коваленко Анатолій Григорович.

13 грудня  2006 року  вперше за всю історію існування Врадіївщини було засноване  наше, місцеве, книжкове  видавництво.

З першого дня заснування  робота велася у двох напрямках: популяризація літературної творчості місцевих авторів, віддаючи перевагу маловідомим талантам-самородкам нашого краю, в тому числі юним початківцям, а також випуск  видань  історико-краєзнавчої тематики.

За  15 рокiв випущено понад 120-ти назв книжок та брошур загальним накладом більше 30 000 екземплярів.
На перший погляд, це ніби то й небагато! Але якщо врахувати, що видавництво самотужки готує видання до друку, друкує, тобто виробляє книжкову продукцію «з нуля під ключ», то це не так вже й мало! 

До того ж, рукотворне диво - КНИГА, з являється на світ, дякуючи всього трьом однодумцям сім ї Коваленко.
Зустрічі з авторами, обговорення майбутньої книги, її концепція, друк та багато інших, як організаторських так і технічних,  механічних та інших справ бере на себе видавець Анатолій Григорович.   

Комп’ютерний набір тексту, коректура та складання готових листів - це все робота Лідії Яківни!  Син, Максим Анатолійович, допомагає створювати дизайн обкладинок та ілюстрацій до книжок, допоміг  створити та обновили інтернет-сайт видавництва. 

Література видається в основному на кошти авторів, меценатів та видавництва і розповсюджується через бібліотечні структури та серед населення. 

До свого п’ятнадцятирічного ювілею видавництво прийшло з певними творчими і виробничими здобутками, а, головне, – з визнанням.

Ось тільки деякі відзнаки та досягнення в роботі: 
 - книга для дітей Вікторії Кушніренко - «Душевні кусачки – тілесні болячки», була удостоєна Диплома І ступеня в номінації «Власні усмішки» на IV Всеукраїнському конкурсі юних гумористів «Посміхнемось щиро Вишні», який проходив у 2009 році в Полтаві;
- випущений у Врадіївці топонімічний словник Анатолія Бродяного (Донеччина) «Край Донецкий» відзначений Дипломом на конкурсі «Книга Донбасса-2010» в номінації «Гуманітарні науки»;
- книга Лоріни Лисогурської з м.Первомайська «Дозвольте сказати» визнана переможцем VII обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга-2012» у номінації «Краща поетична збірка»;
- книга нашого земляка, відомого письменника, поета, мовознавця і дисидента з Одеси Олекси Різниківа «Маюнелла» була презентована на Всеукраїнському книжковому форумі в Одесі (2014), її сторінки прозвучали в одній з передач літературних читань першої програми Національного радіо України, а автор за дану книгу був удостоєний літературної премії імені Тодося Осьмачки (2016р). 
- автори двох книг видавництва  – Тетяна Мунтян «Призраки судьбы» (Нова Одеса) та Юлія Мельніченко «Благословляю кожну мить» (Одеса) відзначені в 2017 році дипломами на XVIII Загальнонаціональному конкурсі «Українська мова – мова єднання», що відбувся в Одесі. 
- деякі врадіївські книги  запросила у свої фонди одна з провідних бібліотек Європи – Баварська Державна наукова бібліотека (Мюнхен, Федеративна Республіка Німеччини). Анотації наших книг нерідко з’являються на шпальтах газети «Літературна Україна»;
- книга-пам’ять про видатного  письменника і кіномитця з Первомайщини  «НАША МИКОЛІАННА. М.Вінграновському-85» випущена в 2021році, була презентована екс-міністру  Культури, народному артисту України Євгену Ніщуку.

У грудні  2016 року до ювілею видавництва розроблено ряд заходів, одним з яких було трансляція авторської телепрограми „Історія однієї книги” на Врадіївському кабельному телебаченні „Екран”.  

І це ще далеко не весь перелік досягнень книжкового видавництва Коваленка „Листок”.
Завдяки   видавництву Коваленка  з’явилися на світ дві збірки „Смеюсь и плачу и люблю” та „Наодинці з душею” автора Світлани Бурлакової, яка надхненно продекламувала присутнім свою поезію.   

Під час святкового заходу теплі слова вітань з нагоди 15-річниці видавництва лунали від директора історико-краєзнавчого музею Ольги Білої та заступника селищного голови Ірини Гончаренко, яка вручила Анатолію Григоровичу подяку Врадіївської селищної ради за популяризацію літературної творчості маловідомих, зокрема молодих авторів, а також випуск видань історико-краєзнавчої тематики авторів з Врадіївщини, Миколаївської області, м.Одеси, м.Чорноморська, м.Тернополя та ін.

До слова був запрошений і сам Анатолій Григорович, який з радістю поділився з присутніми приємними спогадами з чого все починалося. 

15 років – це  висока планка діяльності Видавництва, це своєрідний позитивний імпульс для видавця. Тож хочеться побажати Анатолію Григоровичу творчо працювати і надалі, виявляти таланти авторів, пропагувати українське друковане слово. Нових творчих успіхів, вагомих здобутків і яскравих перемог у книговидавничій справі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь