Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

22 січня Україна відзначає День Соборності

Дата: 21.01.2022 11:38
Кількість переглядів: 671

22 січня українці щорічно святкують День Соборності, державне свято, встановлене на честь Акту злуки УНР і ЗУНР. Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

Фото без опису

В українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць. Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, – в єдину соборну Українську державу. Проголошений Акт Злуки унормував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України.

Український народ вперше створив національну державу, яка мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених під час тих подій.

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг – історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь