Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Техніка безпеки при проведенні робіт по захисту рослин

Дата: 17.01.2022 16:13
Кількість переглядів: 244

Фото без описуІнтенсивні технології вирощування зернових та технічних культур на сільськогосподарських підприємствах, у приватних господарствах передбачають використання хімічних речовин: мінеральних добрив, пестицидів та гербіцидів.   

Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» .   

 Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.
Роботи з пестицидами рекомендовано проводити у ранкові (до 10) і вечірні години, коли висхідні повітряні потоки мінімальні.                             

 Аграрії зобов’язані за три дні до початку робіт повідомити населення про місце, строки і способи застосування пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче ніж 1 км від місця проведення робіт. Також населення мають поінформувати про необхідність вивезти пасіки на відстань більше 5 км.

Авіаційні та аерозольні роботи із захисту рослин заборонено проводити ближче ніж за 1000м. від населених пунктів, тваринницьких приміщень, пташників, джерел водопостачання і ближче ніж 2 км від рибогосподарських водойм.

Якщо суб’єкт господарювання має поля на відстані менше ніж 500м до житлових будинків, то він не може обробляти їх пестицидами за допомогою вентиляторного обприскування; якщо на відстані менше ніж 300м – не можна використовувати шлангове обприскування.

Під час роботи з пестицидами не можна курити, тому що куріння призводить до збільшення кількості отруйних речовин, які потрапляють в організм.

Категорично заборонено під час роботи або безпосередньо перед її початком вживати алкогольні напої, тому що вони посилюють токсичну дію отруйних речовин.

Заборонено вживати їжу на робочих місцях. Це можна робити тільки в спеціально відведених місцях на відстані не менше ніж 200м від місця роботи з навітряного боку.

Всі працівники робота яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосування та торгівлею пестицидами і агрохімікатами повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з ними та мати при собі при виконанні робіт разом з медичною книгою та нарядом. Згідно Постанови від 18.09.1995 р. № 746 «Про затвердження Порядку одержання допуск (посвідчення) на право роботи, пов'язаної транспортуванням, зберіганням, застосування та торгівлею пестицидами і агрохімікатами:
1.    Цей Порядок визначає умови одержання особами, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, допуску (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами (далі - допуск) і поширюється на всі галузі виробництва, де застосовуються пестициди і агрохімікати.
2.    До виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров'я, а також особи, зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, визначеному МОЗ.
3.    Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я.
4.    Особи, діяльність яких безпосередньо пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також організатори роботи проходять медичний огляд у закладах охорони здоров'я і допускаються до роботи за наявності висновку медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я.
5.    Організатори роботи видають працівникам підприємств, установ та організацій, що мають допуск, наряд на виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами. Перед початком роботи проводиться інструктаж на робочих місцях щодо заходів забезпечення безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього природного середовища, а також щодо надання першої медичної допомоги у разі отруєння, виникнення аварії.
6.    Виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску – ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!!!  Допущення  до роботи з пестицидами осіб, які не мають допуску є порушенням ЗУ «Про захист рослин». Згідно ст. 21 порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законом. Відповідальність за порушення законодавства про захист рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин.
7.    Всі роботи з пестицидами повинні проводитись з дотриманням санітарних вимог та техніки безпеки. Відповідальність за охорону праці і техніку безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами покладається на керівників господарств і організацій, що їх реалізовують та застосовують.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує  про необхідність дотримання вимог по застосуванню пестицидів і агрохімікатів з метою отримання не тільки великих врожаїв, а ї збереження здоров’я людей та охорони навколишнього середовища.

Головний спеціаліст відділу прогнозування,
фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                                     Н.Юзьків  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь