Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО БОРОТЬБИ З МИШОПОДІБНИМИ ГРИЗУНАМИ

Дата: 28.01.2022 11:39
Кількість переглядів: 691

Фото без опису     Мишоподібні гризуни – збірна назва дрібних шкідливих гризунів родини хом’яків (Cricetidae) і мишей (Muridae). 
Ця група об’єднує багато родів і видів гризунів, які відрізняються між собою розміром і формою тіла, будовою зубів,  характером живлення, розмноженням та іншими ознаками.

      Всі вони живляться рослинним кормом, дуже плодючі, здатні мігрувати з одного поля на інше в пошуках їжі. Щороку мишоподібні гризуни заселяють сільськогосподарські угіддя і створюють загрозу пошкодження посівів зернових культур, багаторічних трав, просапних і овочевих культур, а також плодових насаджень. 

      Ефективним у боротьбі з гризунами  є застосування родентицидів, дозволених до використання в Україні згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів.

       Більшість хімічних засобів для боротьби із гризунами – це приманки, що потребують попереднього приготування. Працювати з ними слід дуже обережно, дотримуючись техніки безпеки.

          До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами.Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами,  які не мають допуску   ЗАБОРОНЕНО!!!

    Допуски (посвідчення)  видаються посадовими особами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській  області  на підставі отриманих заяв на проведення навчання після  проведеної спеціальної підготовки та медичної книжки (довідки) з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я працівника.

      Адміністрація підприємства, установи, організації, господарства зобов'язана надавати в розпорядження працюючих з пестицидами засоби механізації, спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору, проводити навчання з охорони праці.

Готувати і застосовувати отруєні принади дозволяється тільки спеціально підготовленим бригадам, за рецептурою та у відповідності з інструкціями зазначеними на етикетці до препарату.

        Стандартні рецепти готуються в спеціальному приміщенні, що має спеціальні пристрої для змішування їх компонентів. Отруєні приманки рекомендується використовувати в день виготовлення. Принади з зерна, крупи,  цукрової  крихти з додаванням рослинної олії зберігають здатність для вживання влітку до 4-5 діб.

         За наявності 3-5 жилих колоній на гектар для боротьби з мишоподібними гризунами застосовують родентициди на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, ізопропілфенацин, флокумафен, які дозволені до застосування відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»: Антимиша, Бромакем, Ізоцин, Капкан-принада №1, Крисолов, Мишолов, Багіра, Рат Кіллер Супер, Щелкунчик, Шторм та ін..

         Біологічний метод боротьби не несе небезпеки для людини та навколишнього середовища і значно дешевший. В його основі лежить застосування препарату Бактеронцид (зернова принада, сипуча маса) – розкладання препарату вручну 3-5 г/нора. Він являє собою вологе зерно пшениці, вівса, ячменю, жита заражене бактеріями мишачого тифу. Перевагою є те, що миші заражаються одна від другої і в результаті гине вся колонія. На відміну від хімічних принад, які потрібно розкладати доти, поки гризуни поїдають їх, Бактеронцид вноситься одноразово. У боротьбі з мишами та полівками на полях і садах витрачають 1-2 кг препарату на 1 га, в скирдах — 5-30 г на 1 куб. м, в складах з насіннєвою продукцією — 50-100 г на 100 кв. м.

        Смертельна доза для гризунів  міститься в 0,3-0,5 г препарату. Найбільша ефективність біологічної принади досягається в холодну пору року, коли температура повітря не перевищує +10°С.

      Боротьбу з гризунами варто вести систематично, комбінуючи різні методи і засоби. Пам’ятайте: застосування навіть найефективніших засобів не рятує від повторного заселення гризунів. А головне — у гонитві за ефективністю не варто забруднювати навколишнє середовище і піддавати ризикові своє і чуже життя.
        При роботі із засобами захисту рослин обов’язково слід дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»  та правил техніки безпеки. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь