Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Як не стати жертвою шахраїв під час воєнного стану: поради поліцейських

Дата: 14.06.2022 13:51
Кількість переглядів: 288

Фото без описуНе зважаючи на повномасштабну війну в країні, а також попередні звернення поліції до громадян не піддаватись на провокації аферистів, люди продовжують потрапляти у пастки шахраїв. Зловмисники - народ винахідливий, тому є необхідність нагадати про сучасні й поширені види шахрайств.??

???? Шахраї дзвонять вам на мобільний, представившись працівником банку та повідомляють, що проводиться звіряння особистих даних клієнтів з метою убезпечити їх від шахраїв. З цих причин вас просять вказати номер картки та конфіденційну інформацію, яку власник карти насправді не повинен повідомляти нікому (термін дії картки, CVV-код або пароль із смс, відправленого банком), навіть співробітникам банку.

???? З обережністю слід підходити до фінансових операцій в мережі інтернет. Не варто відправляти передоплату неперевіреним продавцям.

???? Зловмисники зламують акаунти соціальних мереж або месенджерів, щоб використовувати їх для звернення до близьких від вашого імені з проханням позичити гроші, або допомогти в інший спосіб. Не використовуйте однакові паролі скрізь. Підібравши ключ і отримавши доступ до одного ресурсу, злочинець може легко зламати і інші (соцмережі, додатки банкінгу). Періодично міняйте паролі, в такому випадку багаторазово підвищуються шанси, що на руках у злодіїв виявиться застаріла інформація.

???? Не викладайте фото і скани документів у мережу. Не варто не тільки публікувати, але і просто зберігати знімки документів в інтернеті, щоб ними не могли скористатися зловмисники. Якщо надання копій вимагає якийсь сервіс, що видає позики на карту цілодобово, уважно перевіряйте репутацію компанії, шукайте відгуки про неї. Важливо переконатися, що ви маєте справу зі справжньою фірмою, а не шахраями.

???? Перевіряйте адресу сайту, на якому вводите особисті дані. Для викрадення персональних даних шахраї часто використовують підставні сайти. Вони виглядають в точності як оригінали, але містять іншу адресу.

???? Будьте обережні з підозрілими посиланнями. Зловмисники часто заманюють людей на фішингові сторінки за допомогою розсилок, під надуманим приводом пропонуючи перейти за посиланням з повідомлення. Це може бути повідомлення з метою збереження коштів на банківському рахунку клієнта. Або пропонують матеріальну допомогу в зв’язку з військовим станом, для отримання якої потрібно ввести дані банківської карти або фото документів. Отримавши таке повідомлення, зверніться до клієнтської служби підтримки компанії, від імені якої вам відправлено повідомлення, щоб переконатися з ким ви маєте справу.

Дотримуючись рекомендацій правоохоронців ви зможете вберегти персональні дані від шахраїв, збережете нервові клітини та фінанси. В якості профілактики не завадить додавати підозрілі адреси і номери до чорних списків, скаржитися на них до підтримки поштової служби або соціальної мережі. Це навряд чи зупинить злочинців, але постійні блокування змусять їх витрачати більше часу на створення нових адрес і придбання нових сім-карт.

Будьте обачні та бережіть себе!

Джерело: Первомайський районний відділ поліції


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь