Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Нітрати в овочах!

Дата: 24.06.2022 15:00
Кількість переглядів: 236

Фото без опису Овочі і фрукти – основне джерело надходження до організму людини нітратів (70-90 % від загальної кількості).

 Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.
     Безпечною добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла.
     Високонітратними рослинами є коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис) та городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь). 
     Середньонітратні – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. 
     Низьконітратні – фрукти і ягоди. 

     Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що кількість нітратів можна зменшити у домашніх умовах. Наведемо кілька доступних способів.
 
 Замочити листові овочі у воді на 1,5 год, періодично міняти воду, пізніше промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.
 Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан.
 Не зберігати довго салати та овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.
 Готувати страви з овочів в емальованому посуді.
 Вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» - чорну, червону, білу смородину. «Висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.

Фото без опису

Ознаки гострого отруєння нітратами:
— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість;
— головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Щоб уникнути отруєнь нітратами потрібно:
• не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм);
• при купівлі овочів обов’язково звертати увагу на наявність у реалізатора документу, що підтверджує безпечність та якість продукту;
• не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні добрива.

Бережіть себе і своє здоров’я! 

Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь