Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Як запобігти харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 05.07.2022 13:52
Кількість переглядів: 188

Фото без описуУ воєнний час волонтери займаються збором продуктів харчування та приготуванням їжі для цивільного населення та Збройних Сил України. У зв’язку з цим, зростає ризик харчових отруєнь серед населення.

Харчові отруєння, які є не контагіозними захворюваннями (не передаються від однієї особи до іншої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося інтенсивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.

З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватися таких правил:

залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

приймати, зберігати та транспортувати окремо сировину та готові харчові продукти;

при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/раціональне харчування на місці;

оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;

суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса;

дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;

зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;

встановити контроль в пунктах приготування їжі;

дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Врахуючи високий ризик виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту, забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості, необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів, столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості, мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

За перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!

Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь