Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Як запобігти харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 05.07.2022 13:52
Кількість переглядів: 180

Фото без описуУ воєнний час волонтери займаються збором продуктів харчування та приготуванням їжі для цивільного населення та Збройних Сил України. У зв’язку з цим, зростає ризик харчових отруєнь серед населення.

Харчові отруєння, які є не контагіозними захворюваннями (не передаються від однієї особи до іншої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося інтенсивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.

З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватися таких правил:

залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

приймати, зберігати та транспортувати окремо сировину та готові харчові продукти;

при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/раціональне харчування на місці;

оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;

суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса;

дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;

зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;

встановити контроль в пунктах приготування їжі;

дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Врахуючи високий ризик виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту, забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості, необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів, столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості, мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

За перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!

Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь