Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Про заборону спалювання опалого листя

Дата: 30.09.2022 11:48
Кількість переглядів: 419

Осінь – пора опадання листя з дерев. Міська рада звертається до мешканців міста, підприємців, організацій усіх форм власності, власників приватних будинків про необхідність своєчасного прибирання опалого листя на об’єктах загального користування та на закріплених для прибирання територіях міста.

Спалювання листя надзвичайно шкідливо для здоров’я людини та природи. Шкідливі домішки, при попаданні в органи дихання разом з повітрям, стають причиною виникнення захворювань дихальних шляхів, серцевих нападів, алергічних реакцій. Часто біля вогнищ можна побачити дітей, вплив диму на їх організми особливо небезпечний. Спалювання листя може спричинити інші довгострокові проблеми зі здоров’ям. Тому спалювати опале листя категорично заборонено.

Шановні мешканці!

Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте Ви та Ваші родин.

Вплив на здоров’я

Внаслідок спалювання листя в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, бенз(а)пірен, чадний газ, діоксини та пил. Бензопірен може провокувати у людини онкологічні захворювання, а чадний газ блокує постачання кисню до тканин організму. Через це отруєння чадним газом викликає головний біль, запаморочення, пришвидшене серцебиття, ускладнене дихання. Під час згоряння тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. Дихання таким повітрям тривалий час провокує у людини розвиток хронічних хвороб дихальної системи.

Вплив на природу.

Від паління сухостою руйнується ґрунтовий покрив і вся йогомікрофлора, знищуються насіння і коріння рослин. Після такого підпалу для відновлення ґрунту, життя рослин і комах потрібно 5-6 років.

А ще спалювання сухої трави та листя збільшує промерзання ґрунту у 2-4 рази.

Нерідко підпал сухої трави призводить до степових, лісових і торф’яних пожеж. Тому що таке вогнище є некотрольоване і вогонь може швидко поширюватись. Під час пожежі руйнуються цілі екосистеми: згорають гнізда птахів та гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту – зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

Що робити з опалим листям та сухою травою?

Компостувати

Листя, залишки рослинності та суху траву легко перетворити на корисний ресурс. Для компостування можна придбати спеціальний контейнер або зробити з дошок. Розташувати його в добре провітрюваному місці й подалі від сонячних променів. Інший спосіб — просто викопати яму та складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Така яма має бути розташована на відстані НЕ менше 30 метрів від джерела питної води.

Основним елементом компосту є трава, допоміжними — листя, коріння рослин, кора.

Для прискорення процесу компостування подрібніть усі компоненти. Якщо періодично додавати свіжий ґрунт або спеціальні домішки, то підвищуватиметься швидкість компостування. Також важливо періодично перемішувати компост і слідкувати, щоб він не був перезволожений. Тому протягом літа компост 2-3 рази перелопачують.

Правильно приготований компост не буде мати неприємний запах. Він перетвориться на якісне природне добриво та порадує вас гарним урожаєм!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь