Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО РОТАВІРУСНУ ІНФЕКЦІЮ

Дата: 13.12.2022 15:41
Кількість переглядів: 1149

Фото без опису

   Ротавірус вперше виявлений у 1973 році за допомогою електронного мікроскопа у клітинах епітелію

дванадцятипалої кишки дітей, що хворіли на діарею. Згодом цей вірус назвали «ротавірусом» тому, що під мікроскопом він був схожий на колесо («рота» перекладається з латинської як колесо). З початку 80-х років 20 сторіччя ротавірус було визнано найбільш поширеною причиною гострих гастроенетрітів у немовлят та дітей молодшого віку у США. Ротавірусна інфекція реєструється майже в усіх країнах світу.
ДЖЕРЕЛОМ РОТАВІРУСІВ Є ЛЮДИНА. 
 Ротавіруси у великій концентрації містяться у фекаліях інфікованих осіб. Передача відбувається фекально-оральним шляхом як під час прямого контакту, та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (підлоги, меблі, одяг, іграшки, тощо). Інші шляхи передачі, такі як забруднені їжа та вода, а також повітряно-крапельний шлях цілком не виключаються.
   Ротавірус дуже легко передається від людини до людини, про що свідчить той факт, що майже всі діти до 3 років інфіковані ротавірусом. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою спостерігається протягом більш ніж 30 днів після інфікування. Доволі часто передача ротавірусної інфекції трапляється у родинах, лікарнях та дитячих установах.   Найбільш вразливими до інфікування є діти від 6 до 24 місяців. Майже кожна дитина інфікується ротавірусом щонайменше один раз до 3 років, а перше інфікування, зазвичай, відбувається до двох років.
Вірус потрапляє в організм людини переважно через ротову порожнину. Після інкубаційного періоду, що триває 1-3 дні, захворювання може розпочатись раптово, часто перед початком діареї спостерігається блювання. Близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39градС. Діарея зникає як правило через 3-7 днів. Хоча більшість дітей протягом життя будуть інфікуватись ротавірусом декілька разів, клінічні прояви наступних інфекцій поступово зменшуються по мірі нарощування захисту, що забезпечується імунною системою, і зрештою хвороба стає  асимптоматичною (без клінічних проявів).
    Клінічна картина та характеристики випорожнень при ротавірусних діареях не є специфічними. Для підтвердження того, що діарейне     захворювання            викликане     саме ротавірусом  необхідно провести лабораторні дослідження.
     Під час захворювання необхідно дотримуватись заходів безпеки, щоб запобігти зараженню: особи, що наглядають за дітьми, повинні часто мити руки;  забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом; обробка 70% розчином етанолу інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання, що може трапитись при контакті з інфікованими предметами; діти не повинні відвідувати дитячі заклади, доки діарея не припиниться.
    Специфічної антивірусної терапії для лікування діарей не існує. Разом з цим, попередити захворювання можливо шляхом вакцинації. На сьогоднішній день у світі існують дві живі ослаблені ротавірусні вакцини, які вважаються однаково безпечними та ефективними та забезпечують захист проти тяжких діарей ротавірусної етіології. У деяких розвинених країнах світу вакцинація проти ротавірусноїінфекції включена в національні програми імунізації.  В нашій країні відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я  №551 від 11.08.2014р. «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні»  щеплення для профілактики гастроентерітів, що спричинені ротавірусом не є обов’язковими, а відносяться  до рекомендованих щеплень.
 
З повагою, Кривоозерське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь