Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Діалог в місцевих громадах

Дата: 27.03.2023 11:21
Кількість переглядів: 385

Фото без описуІснує багато визначень того, що таке діалог – від звичайної розмови між двома людьми до загальнонаціональних політичних процесів.

Останнім часом в Україні це слово дуже часто вживається в найрізноманітніших контекстах і значеннях, що призводить до непорозумінь і, врешті-решт, до втрати сенсу та дискредитації цього поняття. Тому пропонуємо розрізняти побутове розуміння діалогу від професійно підготовленого та проведеного діалогу як соціальної технології (який іноді називають «фасилітований діалог»). Надалі слово «діалог» буде вживатися саме в цьому розумінні.

Для нас діалог - це, в першу чергу, глибокий і спланований процес побудови порозуміння між людьми стосовно тих завдань, які вони перед собою поставили, що суттєво відрізняється від багатьох прикладів спілкування, які ми спостерігаємо зазвичай (суперечки, дискусії, дебати, ток-шоу, круглі столи, громадські слухання).

Діалог дозволяє уникнути ситуації, де одна сторона виграє, а інша програє, і може допомогти знайти таке рішення, яке задовольнить потреби й інтереси всіх учасників процесу та виведе їх на якісно новий рівень взаємодії.

Завданнями діалогу може бути вирішення конфлікту в громаді, прийняття рішення щодо спірних питань, розробка спільної стратегії розвитку чи налагодження відносин усередині громади.

Діалог важливий всюди, де необхідна підтримка з боку різних груп населення (або громади в цілому) того результату, на який випрацюєте.

Проведення діалогу вимагає знань та навичок:

конфлікт-аналіз і оцінка ситуації або проблеми, яку ви намагаєтесь вирішити визначення стейкхолдерів (зацікавлених сторін) розробка дизайну діалогового процесу підготовка сторін до участі в діалозі налагодження спілкування в процесі діалогу для попередження розбрату і сприяння порозумінню.

Тому, для належного проведення діалогу потрібний ведучий (фасилітатор) – людина, яка веде процес діалогу, пропонує і отримує згоду учасників на правила поведінки, надає слово учасникам, слідкує за часом тощо.

Найважливішими серед принципів діалогу є:

- Добровільність. Участь в діалозі тільки тоді має сенс, коли людина зацікавлена і прагне зробити власний внесок в обговорення та розв’язання питань шляхом діалогу. Примус до участі в діалозі ніколи не сприяє мотивації учасників і не призводить до порозуміння;

- Залучення до процесу всіх, кого він стосується. Ми часто не хочемо запрошувати на зустрічі тих, хто з нами не згоден, тому що участь опонентів означає затягування часу та витрачання більших зусиль на переконання інших і, врешті-решт, загрожує погіршенням стосунків а то і загостренням конфлікту. Водночас, якщо ми говоримо про підтримку наших дій чи рішень, саме участь незгодних є вкрай важливою для порозуміння. А коли рішення стосується всієї громади, дуже важливо ні про кого не забути. Навіть невеличка група людей, що залишиться осторонь процесу, може його заблокувати і звести нанівець усі досягнення;

- Конфіденційність є важливим принципом діалогу, особливо, якщо обговорюються конфліктні питання, пов’язані з безпекою учасників. В залежності від теми діалогу, учасники, разом з фасилітатором, приймають правила щодо поширення інформації про хід діалогу назовні. Інколи буває корисно наприкінці кожної зустрічі домовлятися про те, що може бути

повідомлено ЗМІ та іншим громадянам;

- Рівна можливість висловитися. Якщо фасилітатору вдається її

забезпечити не формально, а по-справжньому, це створює відчуття справедливості і довіри до процесу у його учасників і «незгодні» швидше починають прислуховуватися до інших думок, враховувати альтернативні точки зору.

Створенню атмосфери взаєморозуміння і поваги один до одного допомагає спільне обговорення та прийняття правил ведення діалогу.

Головною відмінністю діалогу від інших форм групової роботи (круглі столи, конференції, тренінги) є прагнення досягти результату, за якого кожен учасник може з впевненістю сказати, що:

- група розуміє його точку зору;

- він розуміє точку зору інших учасників в групі;

- незалежно від того, чи прийняте рішення подобається конкретномуучаснику, він його підтримує, тому що:

- рішення було прийняте відкрито та справедливо,

- це найкраще рішення для всіх на даний час.

Джерело: https://peacefulchange.org/.../01/IMIP-Dialoge-print.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь