Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

23 травня - День морської піхоти України

Дата: 23.05.2023 08:00
Кількість переглядів: 728

Відзначається згідно Указу Президента № 145 від 23.05.2018 р. на згадку дня 23 травня 1918 р., коли гетьман Скоропадський видав указ України по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».

Фото без опису

Морська піхота України – рід військ у складі Збройних сил України, який являє собою передові з'єднання сил висадки, і призначений для дій у складі тактичних і оперативно-тактичних десантів, а також оборони пунктів базування ВМС, островів, ділянок узбережжя, портів, аеродромів та інших важливих об'єктів.

Морський піхотинець - універсальний воїн, який може діяти з моря, повітря і суші.

Основним завданням підрозділів морської піхоти є морське чи повітряно-морське десантування.

Морська піхота має свій символ - синьо-зелені, "морської хвилі" берети, на них меч, якір та крила, що символізує завдання які виконує морська піхота на морі, на суходолі та у повітрі. Його отримують після випробовувань та "Присяги морпіхів", яку складають двічі на рік - 23 травня, перед Днем морської піхоти та 14 жовтня, в День захисника та захисниць України.

Народження регулярної української морпіхоти теперішнього зразка припадає на 1918 р., на час існування Української Держави у формі Гетьманату П. Скоропадського.

Після створення Військово-морських Сил України 1993 р. в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, в який були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити Батьківщині. У грудні 2013 р. в Керчі був сформований ще один - 501-й батальйон морської піхоти.

Штормові берети з доблестю і честю пройшли випробування на міцність, а з початком повномасштабного вторгнення одними з перших зустрічали ворожі колони та ціною власних життів зупиняли їх просування вглиб країни. Честь і слава їм за це та низький уклін від усього українського народу. Українські «воїни трьох стихій» здобули безсмертну славу в боях з російськими окупантами. Саме вони до останнього трималися і у Криму, і на острові Зміїний, і на «Азовсталі» (під час оборони Маріуполя 36-та бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського позбавила боєздатності до 11 батальйонних тактичних груп рашистів). Зараз морські піхотинці захищають не тільки нашу країну, а й увесь світ від свавілля міжнародного тероризму.

Щиро вітаємо доблесних і вірних морських піхотинців із професійним святом! Дякуємо усім морпіхам за захист України у морі, у небі та на суші, за мужність і жертовність заради нашої держави. Пам’ятаємо усіх Героїв, які поклали життя, щоб стримати наступ ворога. Повернемо усіх, хто потрапив у полон. Помстимося за кожного оборонця та відіб’ємо кожен клаптик своєї землі.

Бажаємо міцного бойового духу та славетних перемогу справі захисту нашої країни.

Слава морській піхоті України!

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь