Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

23 травня - День морської піхоти України

Дата: 23.05.2023 08:00
Кількість переглядів: 718

Відзначається згідно Указу Президента № 145 від 23.05.2018 р. на згадку дня 23 травня 1918 р., коли гетьман Скоропадський видав указ України по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».

Фото без опису

Морська піхота України – рід військ у складі Збройних сил України, який являє собою передові з'єднання сил висадки, і призначений для дій у складі тактичних і оперативно-тактичних десантів, а також оборони пунктів базування ВМС, островів, ділянок узбережжя, портів, аеродромів та інших важливих об'єктів.

Морський піхотинець - універсальний воїн, який може діяти з моря, повітря і суші.

Основним завданням підрозділів морської піхоти є морське чи повітряно-морське десантування.

Морська піхота має свій символ - синьо-зелені, "морської хвилі" берети, на них меч, якір та крила, що символізує завдання які виконує морська піхота на морі, на суходолі та у повітрі. Його отримують після випробовувань та "Присяги морпіхів", яку складають двічі на рік - 23 травня, перед Днем морської піхоти та 14 жовтня, в День захисника та захисниць України.

Народження регулярної української морпіхоти теперішнього зразка припадає на 1918 р., на час існування Української Держави у формі Гетьманату П. Скоропадського.

Після створення Військово-морських Сил України 1993 р. в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, в який були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити Батьківщині. У грудні 2013 р. в Керчі був сформований ще один - 501-й батальйон морської піхоти.

Штормові берети з доблестю і честю пройшли випробування на міцність, а з початком повномасштабного вторгнення одними з перших зустрічали ворожі колони та ціною власних життів зупиняли їх просування вглиб країни. Честь і слава їм за це та низький уклін від усього українського народу. Українські «воїни трьох стихій» здобули безсмертну славу в боях з російськими окупантами. Саме вони до останнього трималися і у Криму, і на острові Зміїний, і на «Азовсталі» (під час оборони Маріуполя 36-та бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського позбавила боєздатності до 11 батальйонних тактичних груп рашистів). Зараз морські піхотинці захищають не тільки нашу країну, а й увесь світ від свавілля міжнародного тероризму.

Щиро вітаємо доблесних і вірних морських піхотинців із професійним святом! Дякуємо усім морпіхам за захист України у морі, у небі та на суші, за мужність і жертовність заради нашої держави. Пам’ятаємо усіх Героїв, які поклали життя, щоб стримати наступ ворога. Повернемо усіх, хто потрапив у полон. Помстимося за кожного оборонця та відіб’ємо кожен клаптик своєї землі.

Бажаємо міцного бойового духу та славетних перемогу справі захисту нашої країни.

Слава морській піхоті України!

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь