Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Профілактика запобігання виникнення хвороб тварин

Дата: 13.06.2023 14:00
Кількість переглядів: 558

Пошкодження Каховської ГЄС принесло підтоплення території Миколаївської області, виникли обставини. Ці обставини викликали техногенно-екологічну небезпеку та несуть значну соціальну й екологічну шкоду через масову загибель тварин, підтоплення населених пунктів, тваринницьких ферм, територій на яких розміщенні старі місця поховань тварин, в тому числі тих місць де загинули тварини від сибірки. Також відбулось підтоплення кладовищ, сміттєзвалищ, складів нафтопродуктів, міндобрив, що може негативно вплинути на здоров’я тварин та людей.

Існує великий ризик потрапляння забрудненої води до питних джерел водопостачання, відкритих водойм, вимивання з грунту збудників заразних хвороб.

Беручи до уваги наявність зазначених обставин та з метою забезпечення епізоотичного та ветеринарно-санітарного благополуччя території громади, виникла необхідність інформувати населення та наголосити на тому, що власники тварин мають бути обережними, та звертати увагу на стан здоров’я домашніх тварин, що можуть бути ознакою такої хвороби, як сибірка.

Цією хворобою вражаються всі види сільськогосподарських, домашніх, диких тварин. Також хворіють люди. Недуга перебігає у надгострій, гострій, підгострій формах, у свиней- переважно в локальній ангінозній формі.

Фото без описуОсновним джерелом сибірки є хвора тварина, яка є насієм збудника, резервуар є грунт, заражений збудником. Поширювачами збудника можуть бути м’ясоїдні тварин. Поїдаючи м'ясо, заражене спорами сибірки, вони виділяють їх в навколишнє середовище.

Потрапивши в навколишнє середовище , за сприятливих умов збудник утворює спору. В споровій формі збудник може перебувати в грунті необмежений час, більше 70 років, несучі загрозу тварині.

Раптова загибель тварини у пасовищний період на раніше неблагополучній території після земельних робіт, сильних злив і паводків, підтоплень, гострота , тяжкість хвороби, наявність карбункулів, у свиней ознаки ангіни- надає підставу підозрювати сибірку.

Враховуючи шляхи і основні чинники передачі збудника сибірки, населенню необхідно пам’ятати про небезпеку подвірного забою тварин без ветеринарного огляду, придбання м’яса та будь-яких інших харчових продуктів в місцях « стихійної торгівлі», про необхідність та обов’язковість надання травоїдних тварини для проведення щеплення проти сибірки. В разі прямого контакту людини з твариною з підтвердженим діагнозом на сибірку та при наявних перших ознак захворювання, хворому необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь