Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Державна реєстрація потужностей операторів ринку є обов’язковою

Дата: 13.06.2023 14:02
Кількість переглядів: 531

Фото без описуСуб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, і які відповідають за виконання вимог та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, є операторами ринку харчових продуктів.

До суб’єктів господарювання відносяться і оператори ринку, що займаються вирощування (розведення) риби - це рибоводні господарства (водоймища), орендовані ставки та інші зариблені водойма, незалежно від форм власності.

Частиною 8 ст. 20 Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Оператор ринку, який займається первинним виробництвом (рибництвом), повинен звернутися з відповідною заявою до управління Держпродспоживслужби за місцем здійснення діяльності для присвоєння особистого реєстраційного номера потужності за видом господарської діяльності з вирощування/розведення риби.

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що оператори ринку несуть відповідальність за такі правопорушення:

- порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини;

- виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом;

- порушення вимог щодо забезпечення простежуваності, передбачених законодавством про харчові продукти;

- невиконання обов’язку щодо відкликання або вилучення з обігу небезпечних харчових продуктів;

- використання, реалізація незареєстрованих об’єктів санітарних заходів, якщо обов’язковість їх державної реєстрації встановлена законом;

- пропонування до реалізації або реалізація непридатних харчових продуктів;

- пропонування до реалізації або реалізація харчових продуктів, які є шкідливими для здоров’я людини або тварини.

З метою профілактики інфекційних та інвазійних захворювань риб оператор ринку зобов’язаний забезпечити комплекс загальних рибоводно – меліоративних і ветеринарно - санітарних заходів, а також дотримання ветеринарно – санітарних вимог, які стосуються будівництва, обладнання, експлуатації рибоводних господарств і забезпечення в них санітарного режиму. Вони також мають періодично проводити гідрохімічні дослідження і підтримувати необхідний газовий і сольовий режим води. Необхідно й забезпечувати належний санітарний стан прибережної зони водойм, проводити періодичну профілактичну дезінфекцію місць ветеринарно – санітарних обробок риби, зберігання рибоводного інвентаря, обладнання і причалів.

Для реалізації риби та отримання ветеринарного свідоцтва за формою №1, або довідки на вимогу, потрібно експертні висновки видані державними акредитованими лабораторіями ветеринарної медицини щодо досліджень зразків риби (іхтіопатологічних, бактеріологічних та інших).

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро - транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.

Щодо відповідей на питання, які виникають в операторів ринку потрібно телефонувати на номер (05133) 2-21-06, або надсилати лист на е-mail: veterinar_kroz@ukr.net .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь