Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Відповідь на звернення селищного голови на адресу ОВА

Дата: 14.07.2023 15:12
Кількість переглядів: 427

Фото без опису

На звернення селищного голови на адресу ОВА стосовно відновлення газопостачання було отримано відповідь ,у якій зазначено наступне:

Згідно з підпунктом 8 пунктом 1 розділу 7 глави VІ Кодексу газорозподільних систем, «Оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання на об’єкт споживача (у тому числі побутовому споживачу) з дотриманням ПБСГ та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у випадках визнання в установленому порядку аварійним станом газорозподільної системи та/або ліквідації наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт та інші.
Згідно п. 7.17 Правил безпеки систем газопостачання (НПАОП 0.00- 1.76-15), затверджені Наказом міністерства енергетики та вугільної промисловості України №285 від 15.05.2015 року, всі об’єкти систем газопостачання і газове обладнання перед їх підключенням до діючих газопроводів, а також після ремонту підлягають зовнішньому огляду і опресуванню повітрям. Пуск газу в газопровід без його зовнішнього огляду та контрольного опресування не допускається.
Роботи по відновленню газопостачання (перевірки системи на герметичність) виконуються при наявності доступу до газового обладнання в помешканні. Після проведення 100%  доступу працівникам
AT «Миколаївгаз» для перевірки та завершення зазначених робіт, газопостачання буде відновлено.
Щодо укладання Договору на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання AT «Миколаївгаз» повідомляє наступне.
Відповідно до п. З глави 5 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних мереж, Власники газових мереж, у тому числі побутові споживачі та власники 
внутрішньо будинкових системі газопостачання (балансоутримувачі, управителі), які згідно з актом розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, зобов'язані забезпечити належну їх експлуатацію згідно чинного законодавства, зокрема Правил безпеки систем газопостачання.
Згідно вимог Правил безпеки систем газопостачання які поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, діяльність яких пов'язана з будівництвом, ремонтом, розширенням, реконструкцією, технічним переоснащенням (далі - будівництва), експлуатацією систем газопостачання (далі - експлуатація):
п. 3.2. Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України,
п. 3.3. Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.
Наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля від 27.05.2020 р. № 342 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 липня 2020 р. за № 704/34987 затверджено перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання в житлових будинках.
У зв'язку з цим, для забезпечення справного стану, належної і безпечної 
експлуатації внутрішньо будинкової (внутрішньо квартирної) системи газопостачання та газових приладів, необхідно проводити відповідний комплекс заходів. Заходами спрямованими на підтримку справного стану внутрішньо будинкової (внутрішньо квартирної) системи газопостачання та газових приладів, належної і безпечної їх експлуатації є технічне обслуговування (ТО),
Технічне обслуговування - системи обходів (оглядів) та інші операції, які дають змогу утримувати працездатність та справність системи газопостачання і обладнання приватно і ю житлового будинку або квартири.
Роботи з технічного обслуговування має право виконувати організація (підприємство), які мають відповідні дозвільні документи.
Відповідно до вимог п, 5.4. розділу 5 ПБСГ. Технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів - виробників газового обладнання на договірних засадах.
Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.
У зв'язку з вищенаведеним, Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен мати укладений договір на технічне обслуговування 
внутрішньо будинкових (внутрішньо квартирної) системи газопостачання та газових приладів.    *
У разі незабезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) технічного обслуговування згідно вимог п. 5.7. розділу 5 ПБСГ газопостачання приватного житлового будинку або квартири може бути припинено газорозподільною організацією. Припинення виконується згідно п, 5 глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних мереж зокрема, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування.
Одночасно повідомляємо, що місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» позбавлені повноважень щодо втручання у господарську діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють розподіл природного газу.

Якщо мешканці смт Врадіївка вважають, що з боку
AT «Миколаївгаз» порушені їх права, згідно зі ст. 5 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів», ви можете звернутися за захистом порушених прав до судових органів та
Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19).
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь