Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Як протидіяти булінгу в школі?

Дата: 17.08.2023 16:10
Кількість переглядів: 81

Фото без опису👧🏼 У школі діти вчаться будувати контакти, вирішувати конфлікти, лідирувати та підкорятися. Це найбільше місце соціалізації, де дитина отримує першу (і не завжди добру) систему оцінки. І не лише знань, а й себе як особистості. На ментальне здоров’я учнів це впливає по-різному. І дуже важливо не помітити і вчасно відреагувати булінг.


Що для цього потрібно ❓
🟦 Створити систему обізнаності
Насамперед у школі повинні розуміти, що таке булінг. І вчителі, і діти. Педагоги зобов’язані помічати такі прояви одразу. А школярі мають знати: коли над однокласником сміються інші, називають його неприємними словами, кріплять на спину стікери – це вже ознаки булінгу.
🟦 Перекрити джерела булінгу
На жаль, часом самі вчителі стають провідниками непрямого булінгу. Пропонують близькі до цього поведінкові моделі: знецінення, систематичні образи. І тут почати треба з навчання. Люди мають знати, що вони роблять не так, і як поводитися правильно.
🟦 Дотримуватися нульової толерантності
Недопустимо, щоб у школі говорили: «Це ж діти, вони по-своєму розберуться». Або що учням потрібні навички вирішення конфліктів і ситуація минеться. Школа має бути активною, а втручання – миттєвим.
«Говорити треба з усіма: з булером, з тим, на кого він націлився, з батьками, з класом. У нас і досі діють стереотипи про ябеду. Але не мовчати – це нормально. Ти робиш добру справу, щоб булінг не ширився далі. До того ж, поведінкові розлади у разі вчасного втручання гарно піддаються корекції. Дітям треба дати здоровий спосіб отримати те, чого вони прагнуть. Уваги, лідерства, добрих стосунків, коло друзів і так далі. Тому настільки важливі програми навичок взаємодії: як будувати дружбу, як давати зворотний зв'язок, як критикувати чи підтримувати», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA докторка психологічних наук, голова Національного комітету EuroPsy, психотерапевтка Вікторія Горбунова.
🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська. Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь