Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Користуватися послугами психолога - ознака зрілості, стійкості та високого інтелекту

Дата: 20.11.2023 15:30
Кількість переглядів: 129

Фото без опису💬 «До психолога ходять слабаки, слабакам не місце у війську». Чоловіче, тіло та ментальне здоров’я військового – його власний, неоціненний, складний механізм. А психологи лише майстри по підтримці цього механізму, щоб ти був ефективнішим і витривалішим»

📍Ось так, простою та зрозумілою мовою, руйнує стигму щодо звернення по ментальну допомогу серед наших захисників Владислав Горанін (https://bit.ly/3G7Z6fo). Він сам ветеран, а нині аспірант кафедри психології, який вже тривалий час працює психологом-консультантом за стандартом «рівний рівному».

👨🏻 У неділю, 19 листопада, у міжнародний День чоловіків, Владислав аргументовано готовий розвінчати міфи, що справжні чоловіки до психологів не ходять. Він з власного професійного досвіду знає, як зробити так, аби хибні упередження та недовіра не стали на заваді піклуванню про ментальне здоров’я.

🔺 Міф №1: «Психолог залазитиме в мою голову»

🟢 Правда: Задача справжнього психолога є лише надання інструментів та підказування шляхів. Користуватись ними чи ні – особистий вибір кожного.

🔺Міф №2: «Психолог не зрозуміє мене»

🟢 Правда: Психолог – людина, яка хоче допомогти та знає як це зробити. На професійному рівні він навчений приймати будь-які думки та стани. А нам іноді просто хочеться виговоритись.

🔺Міф №3: «Я сам собі допоможу».

🟢 Правда: Є базові техніки самодопомоги для кожного з нас, вони є на сайті https://www.howareu.com/ і на сторінках у соцмережах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська. Але бувають стани, коли самодопомоги замало, коли потрібна консультація фахівця.

✔️ Владислав Горанін нещодавно пройшов тренінг для тренерів з подолання травматичного досвіду в учасників бойових дій та військовополонених для розгортання каскадного навчання за принципом «рівний-рівному» (https://bit.ly/3R4Za5J), що відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Тепер він не просто психолог за цим напрямом, а тренер, який буде навчати ветеранів, як допомагати іншим.

❗️Він впевнений, що подолання упередження щодо звернення по допомогу одне з ключових завдань для психолога, що допомагає побратимам і посестрам: «Користуватися послугами психолога - ознака зрілості, стійкості та високого інтелекту. Яскраві спалахи спогадів, погіршення пам’яті та уваги, скреготіння зубами, дратівливість, тривала пригніченість або тривожність, почуття провини, зниження гостроти емоцій – лише деякі явища, які нам здаються незначними або взагалі звичними. Але вони можуть бути свідченням серйозних порушень, що залишила війна. Тому психолог взагалі нам всім потрібен як стоматолог – профілактично та регулярно, аби проблема не закріпилася на більш глибокому рівні дисбалансу та тілесних проявів».

#тияк



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь