Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Сказ: що варто знати та як уберегтися?

Дата: 18.01.2024 14:51
Кількість переглядів: 54

      Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus.     Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

                                                           
         У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).
Інфікування вірусом відбувається під час контакту з хворою твариною при ослизненні шкіри людини або укусах. Через пошкоджену шкіру вірус потрапляє в кров людини, потім – у нервові сплетіння, накопичується та вражає центральну нервову систему. Розвиток інфекційного процесу відбувається в залежності від місця укусу. Інкубаційний період може тривати від 1 місяця до 1 року.


Варто пам'ятати, що для попередження захворювань на сказ необхідно:
-    у разі нанесення покусів (або ослинення шкіри) твариною - необхідно ретельно промити рану під проточною водою з милом, бажано господарчим, краї рани обробити 5 % настоянкою йоду. Коли кровотеча незначна, то не потрібно її зупиняти, оскільки разом з кров'ю з рани виділяється і вірус сказу;
-    якомога раніше звернутися до лікаря-рабіолога для обов'язкової консультації, кваліфікованої обробки рани та при необхідності призначення курсу антирабічних щеплень, адже щеплення проти сказу ефективні тільки в тому випадку, якщо їх розпочинають не пізніше 14-го дня від моменту укусу. Травмпункти працюють цілодобово, а також у вихідні і святкові дні;
-    призначений курс антирабічних щеплень необхідно закінчити повністю і не допускати його переривання;
-    за твариною, яка покусала людину, необхідно встановити 10-ти денний ветеринарний нагляд, для цього треба звернутися в установу ветеринарної медицини за місцем проживання;
-    при зустрічі із тваринами, які можуть нанести укуси, не провокуйте їх, намагайтесь уникати таких «зустрічей» та постійно пояснюйте дітям про небезпеку контактів з такими тваринами (винуватцями непоправної біди можуть бути і єнот, бобер, борсук, ласка і т.д.);
-    якщо дика тварина зайшла в населений пункт і не боїться людей, вона, як правило, скажена;
-    необхідно дотримуватися правил утримання домашніх тварин і у встановлені терміни проводити їм планові щеплення проти сказу.
Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя:
          у разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п'ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.


Перша медична допомога після укусу:

якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря! Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення.
Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

      Обов’язковому щепленню підлягають люди:

-    яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;
-    покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);
-    подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;
-    які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження.
Профілактика сказу

профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.
Для профілактики сказу необхідно:
-    регулярно вакцинувати свійських тварин;
-    уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
-    не торкатися диких чи безпритульних тварин;
-    не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).
Що робити із твариною, підозрілою на сказ:

про собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно сповістити територіальну ветеринару службу -  Врадіївський  відділ  ветеринарної медицини Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини,  Миколаївської обласної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Перемоги, 31, смт Врадіївка, Первомайський р-н, Миколаївської обл. для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом десяти днів.
Будьмо відповідальними! Вакцинуймо наших домашніх улюбленців!

Первомайське районне управління 
Головного управління 
Держпродспоживслужби 
в Миколаївській області 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь