A A A K K K
для людей із порушенням зору
Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Епідеміологічний прогноз щодо захворюваності людей сказом на 2024 рік залишається несприятливим для всієї території Миколаївської області

Дата: 06.02.2024 09:51
Кількість переглядів: 31

Фото без описуПро це повідомляє Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Враховуючи введення воєнного стану на території України, бойові дії на території Миколаївської області впродовж 2022-2023 років та встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства, вся територія Миколаївської області є неблагополучною щодо сказу. Це пов’язано з тим, що хижі тварини здатні за короткий термін пересуватись на значні відстані.

👉Також серед причин є сезонні епізоотії серед лисиць та інших диких м’ясоїдних тварин, труднощі щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях, збільшення кількості безпритульних (здичавілих) домашніх тварин.

За даними ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» протягом 2019-2023 років на території регіону ❗️не зареєстровано випадків сказу у людей.

Проте у 2023 році значно зросла кількість осіб, які звернулися за антирабічною допомогою у заклади охорони здоров’я через покус/обслинення, в тому числі від хворих на сказ тварин.

🔺Найбільш неблагополучними зі сказу тварин у 2023 році був Миколаївський (зареєстровано 16 випадків захворювання на сказ тварин) та Вознесенський райони (зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин). У Баштанському та Первомайському районах зареєстровано по 7 випадків захворювання на сказ тварин, у м. Миколаєві - 3.

Головним джерелом та резервуаром збудника сказу у дикій природі є 🦊лисиці. Так, у 2023 році виявлено 9 хворих на сказ лисиць, що склало 90,0% від загальної кількості диких тварин, у яких лабораторно підтверджено хворобу.

Серед інших диких тварин сказ у 2019-2023 роках виявлено також у вовків, куниці, єнотоподібних собак та тушканчика.

Кількість хворих на сказ сільськогосподарських тварин у 2023 році становить 31 голову, що майже у 2-3 рази перевищує за попередні періоди (2020-2022 р.р.)📈

Продовжує залишатися значною кількість випадків сказу серед собак і котів.

У 2023 році майже удвічі зросла кількість осіб, укушених 🦮собаками в порівнянні з 2022 роком. Разом з тим захворювання на сказ виявлені у 19 собак (42,2 від загальної кількості лабораторно підтверджених випадків) та у 8 🐈котів (17,8 %).

Зазначимо, що впродовж 2023 року ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» отримано:

💉130 доз імуноглобуліну Premi-RAB та розподілено на заклади охорони здоров’я області;

💉1715 доз імуноглобуліну ВінРАБ та розподілено на заклади охорони здоров’я 940 доз (приблизно для 235 осіб).

💉6490 доз антирабічної вакцини INDI- RAB. Розподілено на заклади охорони здоров’я 5761 доза, залишок в ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» становить 729 доз.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь