Щодо профілактики ботулізму
На виконання доручення Голови Держпродспоживслужби від 31.05.2024
№ 01-11.1.1/5/12-2024 з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної
ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму. Первомайське районне
управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській
області наголошує, що реалізація живої риби має проводитись виключно з
дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:
- кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними
ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна
експертиза в лабораторії ветеринорно-санітарної експертизи на ринку та
видаються експертні висновки.
- На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації
в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для
реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.
- Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах,
бочках, які легко мити та дезинфікувати.
- Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного
одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого
зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на
рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не
допускаються.
- Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативноправових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11- +15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.
- Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних
захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою,
каламутними запалими очима.
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків.
Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися
простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього
консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі
консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо
термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком,
можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком,
мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи
копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше
причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього
приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів
вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання
відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували
належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
В разі запитань, звертайтесь до Первомайського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на
e-mail: udss_vrad@ukr.net, або prv_dpss@dpssmk.gov.ua.