Врадіївська селищна рада
Миколаївської області

Щодо профілактики ботулізму

Дата: 19.06.2024 11:09
Кількість переглядів: 51

Фото без описуНа виконання доручення Голови Держпродспоживслужби від 31.05.2024
№ 01-11.1.1/5/12-2024 з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної
ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму. Первомайське районне
управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській
області наголошує, що реалізація живої риби має проводитись виключно з
дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:


- кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними
ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна
експертиза в лабораторії ветеринорно-санітарної експертизи на ринку та
видаються експертні висновки.

- На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації
в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для
реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

- Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах,
бочках, які легко мити та дезинфікувати.

- Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного
одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого
зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на
рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не
допускаються.

- Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативноправових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11- +15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.

- Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних
захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою,
каламутними запалими очима.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків.
Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися
простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього
консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі
консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо
термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком,
можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком,
мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи
копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше
причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього
приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів
вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання
відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували
належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

В разі запитань, звертайтесь до Первомайського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на
e-mail: udss_vrad@ukr.net, або prv_dpss@dpssmk.gov.ua.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь