Оновлено правила щодо забою сільськогосподарських тварин
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що з 1 січня 2025 року набув чинності абзац другий частини другої статті 34 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» відповідно до якого продукти, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.
Особи, уповноважені на видачу супровідних ветеринарних документів, здійснюють їх видачу за умови дотримання власниками тварин вимог нормативно-правових актів з питань ідентифікації та реєстрації тварин, проведення передзабійного клінічного огляду та з урахуванням (у разі переміщення продуктів забою на територію іншої області) відстані в 50 км від місця забою до місця реалізації.
Наголошуємо, що окрім оновлених вимог, законодавством заборонено здійснювати забій тварин, які не супроводжуються ветеринарним документом, що засвідчує здоров’я тварин, здійснювати забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі, відмінних від зайцеподібних, а також забій свійської птиці та кролів не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень, а також до п’яти голів свійської птиці, кролів на день. При цьому обов’язковою умовою є проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром.
Звертаємо увагу операторів ринку харчових продуктів на те, що єдиним документом, яким супроводжуються об’єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна.
У разі виробництва та/або введення в обіг сировини, отриманої в результаті забою сільськогосподарських тварин (парнокопитних та інших копитних), товарно-транспортна накладна має містити відомості про ідентифікацію тварин, яка є обов’язковою, що підтверджують зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м’яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано.
З Повагою Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.